Donker als December

Toneelkring Het Zingend Vuurgeboomte

Toneelkring het Zingend Vuurgeboomte uit Loppem kon zijn productie niet spelen in 2020 en ook in 2021 is door de wisselende coronaregels weinig mogelijk. Stilstaan is echter achteruitgaan voor een vereniging van 40 toneelvrijwilligers. Koppig zette de groep door en daarom start op 1 mei “Donker als December“. Op het moment dat iedereen de witte vlag omhooghield, koos de crew in Loppem voor een corona-veilig alternatief met een originele theaterfietstocht.

Annick Vermeulen, burgemeester van Zedelgem, en Hilde De Klerck, lid van de regionale adviesraad van Cera die dit project financieel een hart onder de riem steekt, onthullen op 30 april in Kijkboerderij Pierlapont één van de 12 panelen. Deze borden vormen de ankerpunten in een fascinerend theaterparcours van 17 km, waar de bezoeker al fietsend de moord op Mike Goossens uit de Eninkstraat moet zien op te lossen. De tocht start op het Dorpsplein in Loppem en brengt de deelnemers langs videofragmenten waarin zij de spelers van het Zingend Vuurgeboomte enthousiast aan het werk kunnen zien.

“Cera steunt dit project omdat Cera verbondenheid belangrijk vindt.” zegt Hilde De Klerck die als lokale vertegenwoordiger ook de rol van meter van dit project op zich neemt. Vandaag – meer dan ooit – zijn linken binnen een lokale gemeenschap noodzakelijk. Een project als “Donker als December” zorgt ervoordat mensen buitenkomen. “Wij genieten er dan ook van dat deze toneelkring actief blijft, maar wij hopen vooral dat er ook bij de bakker en de slager zal gepraat worden over deze zoektocht”, zegt Hilde. “Een duurzame link tussen mensen is immers waar wij voor staan.

Bestuurslid en opnameleider Karel De Decker van het Zingend Vuurgeboomte zegt dat “Donker als December” een rollercoaster was. “Het was een wild idee, dat in enkele weken aan een groep amateurs professionele allures gaf in een tijd waarin niets kon en mag.” De groep contacteerde auteur en regisseur Johan van Iseghem, die al vaker voor de groep in Loppem werkte. Hij vertaalde het wilde idee in enkele dagen tijd in een concreet opnameplan. De trein was vertrokken en zodra Loppemnaar Maxim Deloof de camera en de digitale montageschaar wilde hanteren, kwam het project algauw op kruissnelheid. Alle leden van de toneelkring zagen dit zitten en droegen hun steentje bij. Spelers en technici sprongen mee in dit verrassende avontuur. De slotscène ligt trouwens nog steeds veilig opgeborgen in de kluis van de auteur, want zelfs de spelers moeten knarsetandend afwachten.

Deelnemen aan de tocht kan vrij tussen 1 mei en eind augustus. Inschrijven is gratis en kan via www.hetzingendvuurgeboomte.be. Op die manier krijgt de deelnemer ook tussendoor nog inzage in extra documenten. Eind juni lost de toneelkring de ontknoping. Tot zolang moet al wie het parcours en het toneelstuk heeft verkend, zijn eigen vermoedens voorlopig ventileren bij de bestelling van een croissant of chocoladebroodje.