EHBO en AED 27 november en 4 december

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Voordrachten

Je hebt ze ongetwijfeld al gezien, de AED-toestellen die meer en meer geplaatst worden op drukke plaatsen, in stations, sportcomplexen, zwembaden en vergaderzalen. Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. Het AED-toestel analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. Het AED-toestel geeft duidelijk gesproken instructies en helpt bij het volgen van  de reanimatieprocedure tot professionele hulpverleners (die automatisch opgeroepen worden) het van je overnemen.

Als je dat zo leest, besef je het groot belang van een goede spreiding en bereikbaarheid van dergelijke toestellen. Minstens even belangrijk is echter dat het correct gebruik ervan door zoveel mogelijk mensen gekend is. Het toestel geeft inderdaad gesproken instructies, maar als je die voor de eerste keer hoort en ook moet toepassen is het toch niet zo heel simpel. Bovendien moet je rekening houden met de hectiek van de situatie, met de omgeving en met omstaanders. Het zou jammer zijn als een slachtoffer niet zou geholpen worden als de middelen wel aanwezig zijn maar niet de kennis. De eerste minuten na een hartstilstand zijn van levensbelang. Daarom is het noodzakelijk dat zoveel mogelijk mensenkunnen reanimeren en een AED gebruiken. Zij moeten immers de eerste minuten overbruggen tot de hulpdiensten ter plaatse komen.

Als seniorenvereniging  hebben we daarom beslist om in samenwerking met Het Rode Kruis twee informatie- en oefensessies in te richten. In deze sessies worden de basisprincipes van reanimatie toegelicht, wordt de werking van een AED-toestel uitgelegd en gedemonstreerd en is er mogelijkheid om de juiste handelingen in te oefenen op een reanimatiepop. Het aantal deelnemers wordt beperkt tot ongeveer een 20-tal per sessie zodat er voldoende mogelijkheid is om de juiste handelingen te oefenen.

– sessie 1: woensdag 27 november om 14 uur (tot 17 uur 15)
– sessie 2: woensdag 4 december om 14 uur (tot 17 uur 15)
– als er voldoende inschrijvingen zijn, kan een derde sessie ingericht worden
– zaal: Onze Ark Sint-Michiels
– deelname is gratis voor alle leden.
– Inschrijven tot 30 september via e-mail aan kringkbc.brugge@skynet.be
– wie geen gebruikt maakt van e-mail, gelieve telefonisch in te schrijven via ons secretariaat: 050 38 40 77
– gelieve zeker jouw voorkeurdatum te vermelden. Indien de datum er voor jou niet toe doet, gelieve dat eveneens te vermelden, dit maakt het ons wat makkelijker om de groepen samen te stellen.
– als 10 % van onze leden deze opleiding volgt, kan onze kring het label “hartveilige vereniging” verwerven.